Elburg

Elburg

Elburg wordt wel gezien als één van de meest bezienswaardige oude stadjes in Nederland, en dat komt natuurlijk enerzijds door de prachtige ligging aan de randmeren, niet ver van Flevoland, maar ook aan de geschiedenis van deze oude Hanzestad. Een geschiedenis die je grotendeels nog steeds kunt zien aan de omtrek van het stadje, en de vele oude panden in het centrum, waaronder de Vischpoort.

Topparken wellness banner

Het is dan ook de combinatie waarvoor zoveel toeristen naar het oude stadje komen. Gezelig slenteren door het oude centrum of rondom de stad, waarbij je deels de oude vestingwerken nog kunt bekijken, de leuke haven, waar veel pleziervaartuigen af en aan varen, en natuurlijk de culinaire hoogtepunten van Elburg, waaronder vanzelfsprekend de gerookte paling.

Het is overigens een plaats waar een groot deel van de bevolking soms nog wel vrij streng Christelijk is, maar waar iedereen ook ontzettend gastvriendelijk is, en waar je tegenwoordig, en dat was natuurlijk vroeger wel anders, je ook op zondag paling kunt eten in het gezellige haventje, of in het centrum.

Buiten het historische centrum, is de stad natuurlijk de laatste jaren ook wel wat groter gegroeid, maar de authentieke sfeer is wel gebleven.

Meer in Elburg

Elburg is vandaag de dag ook veel meer dan alleen maar het oude centrum en de haven, zo kan je de geschiedenis bekijken in het plaatselijke museum, maar zijn de randmeren natuurlijk ook erg aantrekkelijk. Vooral als je van diverse watersporten wilt genieten, want ook zwemmen is hier mogelijk. Net als varen, zeilen, en ga zo maar door. Bij de randmeren, soms net in Flevoland, liggen ook diverse campings en vakantieparken. Dus ook volop mogelijkheden om een huisje te huren, of je tent op te slaan.

landal huisjes met sauna banner

Ook andere actieven recreatie is overigens prima mogelijk. Door de regio, langs de randmeren, door de bossen en langs de velden, liggen uitstekende wandelwegen, en kan je zelfs zeer goed langere of korte fietstochten maken.

Het mooie is ook de erg centrale ligging. Je bent zo in Zwolle, dat natuurlijk ook een oude stad is, en je bent snel in steden en dorpen als Kampen, Nunspeet, ’t Harde en Harderwijk, terwijl je alleen maar de brug over hoeft te rijden om het nieuwe land te bezoeken, de polders van Flevoland.

Elburg is ee leuke vakantiebestemming, vooral als je een keer wat anders wilt. Een stukje Nederland dat aandoet alsof je in het noorden van Duitsland of Denemarken bent, want daar liggen toch veel andere Hanzesteden.

Niet een stad om de hele vakantie te blijven, maar wel als je deze regio eens wat beter wilt leren kennen, en wilt genieten van een bijzondere combinatie van de natuur op het oude land, de natuur op het nieuwe land, en natuurlijk van het water met alle mogelijkheden.

[wp_ad_camp_1]

center parcs banner

One thought to “Elburg”

Reacties zijn gesloten.