Slangenburg Achterhoek

Achterhoek

Waar ligt de Achterhoek?

De Achterhoek is een streek in het oosten van Gelderland, ruwweg het gebied tussen de rivier de IJssel, de Oude IJssel en de Duitse grens, en de streken Salland en Twente in de provincie Overijssel. De Achterhoek, ook een ideaal gebied voor een weekendje met de hond. Er zijn veel bossen waar je heerlijk met je hond kunt wandelen. Het is zelfs mogelijk een weekendje met 3 honden in de Achterhoek te vieren.

Topparken wellness banner

In sommige opzichten ligt dit gebied echt helemaal achter in de hoek, alhoewel het één van de mooiste en vriendelijkste gebieden van Nederland is. Maar politiek Den Haag is vaak ver weg, zonder veel verder in te gaan op de problematiek die de regio in het verleden had en in het heden heeft.

Zoals al geschreven is de Achterhoek een erg mooie regio, die vooral bekend staat om de bijzonder mooie natuur, de leuke dorpjes, en de eigenzinnige cultuur. Dit moet je overigens wel met een korreltje zout nemen, maar volgens velen is de Achterhoekse cultuur gelijk te stellen aan popgroepen als Normaal en Jovink en de Voederbietels, en evenementen als De Zwarte Cross, en het Zwientie tikken, dat volgens Wikipedia een oud-Nederlands spel is, waarbij de deelnemers een varken moeten aantikken, terwijl de deelnemers door de modder kruipen.

Cultuur is natuurlijk een groot woord, en wellicht kan je het beter volksvermaak noemen, want lang niet alle Achterhoekers doen hier aan mee. Je kunt ook rustig stellen dat de regio veel meer is dan dit volksvermaak.

De regio is namelijk altijd al van groot belang geweest, en heeft grotendeels vroeger bij het Bisdom Münster gehoord. Die geschiedenis kan je nog steeds in diverse dorpen zien, zoals bijvoorbeeld in het stadje Bredevoort en de stad Groenlo.

Wat is er bijzonder aan de Achterhoek

Dat is natuurlijk een vraag die vaak gesteld wordt. Vele Nederlanders zijn nog nooit in de Achterhoek geweest, en vaak wordt meesmuilend over de regio gedacht. Er is immers nagenoeg niets te doen, niets te beleven, en vooral niets te zien. Maar dat, is klinkklare onzin, en dat kan je vragen aan grote groepen Duitsers, want zo komen er vele tienduizenden Duitsers, en dat iedere zaterdag en op feestdagen als Goede vrijdag, naar zowel Winterswijk als naar Doetinchem, om inkopen te doen, en gezellig te winkelen.

Dus, er is wel degelijk veel te doen op dit soort dagen, als er bijvoorbeeld in Winterswijk een grote weekmarkt is, en het centrum echt niet onder doet voor steden als Amsterdam en Rotterdam.

landal huisjes met sauna banner

En dat is natuurlijk niet alles. Bekend zijn namelijk ook de Dahliacorso’s in augustus en september, waarbij in veel dorpen met bloemen versierde wagens door de dorpen trekken. Zo zijn er zelfs diverse festivals in de regio. We noemden al eventjes De Zwarte Cross, dat uitgegroeid is tot één van de grootste festivals in Nederland. Daarnaast verschillende evenementen in de diverse dorpen en steden.

Wat dat betreft is het misschien wel één van de meeste levendige regio’s. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de vele voetbalclubs en andere verenigingen, en natuurlijk uit het grote aantal campings.

En dat brengt ons meteen bij het grootste goed dat de Achterhoek te bieden heeft. Want deze Campings liggen vaak midden in de natuur, direct bij meertjes, zoals het Hilgelo in Winterswijk, en bij boerderijen en kaasboerderijen.

Ideaal dus om nog meer van die natuur te genieten. Een natuur die uniek is. Grote delen van de regio zijn beschermd om bijvoorbeeld de houtwallen, die afscheidingen zijn tussen twee grondstukken.

De regio is ook bekend om de vele vennetjes, kleine meren die ontstaan zijn door lokale afgravingen, en zandafgravingen, waar zich in de loop der eeuwen een bijzondere natuur heeft ontwikkeld, met padden, kikkers, reptielen en bijzondere planten, zoals zeldzame vleesetende plantjes.

De Achterhoek is geen achtergestelde regio, maar op het gebied van toerisme misschien wel het meest belangrijke en meest aantrekkelijke dat Nederland te bieden heeft. Gaan dus, en geniet van de typische sfeer, in alle jaargetijden.

[wp_ad_camp_1]

center parcs banner