Steengroeve Winterswijk

Steengroeve Winterswijk

De steengroeve in Winterswijk, of liever gezegd in de buurtschap Ratum, is een dagbouwmijn, waar nog steeds kalksteen uit de grond gehaald wordt. Van de in totaal drie groeves, is er vandaag de dag nog één in gebruik als dagbouwmijn.

Topparken wellness banner

Nu zal je waarschijnlijk denken, dat je niet begrijpt waarom dit bedrijf genoemd wordt onder de noemer Musea en Recreatie, maar in feite is de steengroeve dat zonder enige twijfel. Een Natuurhistorisch en Paleontologisch openlucht museum.

Twee van de drie groeves, dat wil zeggen de twee die niet meer gebruikt worden als mijn, staan namelijk onder natuurbescherming, zijn dus natuurgebied, en maken onderdeel uit van het Nationaal Landschap Winterswijk. Een beschermd gebied van in totaliteit 22.000 hectare in de gemeente.

Dat deze mijn een beschermd natuurgebied is, dat heeft vanzelfsprekend te maken met de bijzonder flora en fauna die je hier tegen kunt komen. Als je de natuurbescherming wat nauwlettender volgt, dan zal je vast wel eens gehoord hebben van de webcam die op het nest van de Oehoe staat gericht, waarbij je zelf het leggen van eieren, en het opgroeien van de jongen via de webcam kunt bekijken.

En dat is natuurlijk slechts één van de bijzonderheden in dit natuurgebied. Het is een uniek gebied, dat niet zomaar publiek toegankelijk is. Reden ook dat er hier slechts zo’n 3000 bezoekers per jaar komen. Wil je de steengroeve bekijken, dan kan dat normaliter één keer per maand, maar je moet je vooraf wel aanmelden. Zomaar naar binnen lopen is er dus niet bij.

Bovendien worden soms theatervoorstellingen in de steengroeve gegeven, wat natuurlijk ook erg bijzonder is. Informatie over wanneer is verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV.

landal huisjes met sauna banner

Ideaal dus om tijdens de vakantie in de Achterhoek een keer te bezoeken, en als je geen toegang krijgt, is ook de omgeving erg mooi.

Nog meer steengroeve

Maar als je dacht dat dat alles was, wat je hier geboden krijgt… Het mooiste komt nog, of liever gezegd, dat is er al duizenden eeuwen, en stamt uit een erg ver verleden. De steengroeve is namelijk ook een bijzonder plaats als het gaat om vondsten van fossielen, waarbij je op sommige momenten zelf met eigen handen de oude aardlagen kunt afzoeken.

En bij dat zoeken zijn al heel wat bijzonder vondsten gedaan, tijdens het splijten van het kalksteen, zoals bijvoorbeeld zelfs pootafdrukken en loopsporen van prehistorische reptielen, met soms zelfs een sleepspoor van de staart.

Overigens worden in de steengroeve ook verschillende mineralen gevonden, zoals bijvoorbeeld Pyriet (nepgoud), Galeniet, Markasiet, Calciet, enzovoorts.

Een museum dus, met historie, prachtige natuur, en bijzonder vondsten, warbij je zelf, en bijvoorbeeld ook de kinderen, op zoek mag gaan naar nog meer vondsten.

[wp_ad_camp_1]

center parcs banner