Bredevoort

Bredevoort

Bredevoort is een kleine stad, diep in de Achterhoek gelegen, tussen Winterswijk, Groenlo en Aalten. Het is een stad rijk aan cultuur en geschiedenis. Een beetje een verslapen stadje, maar waar toch veel meer te beleven valt als de meeste toeristen denken als ze door Bredevoort lopen.

Topparken wellness banner

Eigenlijk is het niet echt groot, howel de stadsgracht misschien wat anders doet vermoeden. Het centrum van het stadje herbergt een enkele winkel, en diverse spciale galeriën, zoals een goudatelier, een boekbind-atelier, een klokkenmaker, en ga zo maar door. Zeg maar galeriën met diverse oude, maar bijna uitgestorven ambachten. En er zijn natuurlijk de nodige antiekwinkels, c.q.boekwinkels, vaak met bijzondere en vooral oude boeken. Nu kan je je afvragen wat al die boekwinkels hier te doen hebben, maar dit stadje is een echte boekenstad, vergelijkbaar met Deventer.

De geschiedenis, want dit is toch wel een historische plek, die voor de geschiedenis van Nederland belangrijk was, is hier wel letterlijk en figuurlijk op de grond te vinden.

Sinds 1986 is het stadsgezicht beschermd, en dat geeft ook meteen de grootste bezienswaardigheid aan. Bredevoort, dat lang deel uitmaakte van de vesting Holland, is historisch gezien van groot belang. En dat kan je nog steeds zien aan het beschermde stadsgezicht zien, met op de straten de omtrek van het oude kasteel, de vesting, en de grotendeels in oude staat teruggebrachte oude huizen, zoals bijvoorbeeld in de Hozenstraat.

En het stadje was vroeger de plaats waar recht gesproken werd in dit gedeelte van de Achterhoek, dat lange tijd deel uitmaakte van het bisdom Münster, en waar volgens overlevering de Prins van Oranje diverse keren geweest is om de vesting te inspecteren.

Cultuur in Bredevoort

Een stadje dus, dat enorm belangrijk geweest is voor de Achterhoek, en voor Nederland, maar dat toch ook wel weer een beetje eigenzinnig is.

De Achterhoek wordt namelijk gekenmerkt door de Dahliacorso’s. Ieder dorp in de Achterhoek, op enkele uitzonderingen na, heeft een Dahliacorso, waarbij praalwagens met behulp van Dahliabloemen worden versierd, zoals doorgaans gedurende de laatste vrijdag en zaterdag van augustus in de buurgemeente Winterswijk.

landal huisjes met sauna banner

Daar trekken beide dagen de praalwagens in een lange tocht door het centrum, gelijkertijd vinden kermis en allerlei kinderspelen plaats.

Eén van de uitzonderingen, en je begrijpt het al, is Bredevoort. Hier geen Dahliacorso, maar de jaarlijkse Gondelvaart, die tegenwoordig Bredevoort Schittert genoemd wordt. En dat is daadwerkelijk een veel betere naam voor het grote evenement.

Het is een feest met straattheater, exposities van o.a. kunstenaars, livemuziek, en vooral veel licht. De straten in het stadje, en de tuinen, worden met kaarsen en vetpotten verlicht. Overal zijn ook lichttaferelen te zien, zoals je op de bovenstaande foto kunt zien.

Met behulp van deze lichttaferelen worden bepaalde voorwerpen of them’s uitgebeeld.

Dat is een ervaring die je gewoon een keertje moet gaan bekijken, waarbij je natuurlijk ook de unieke sfeer van dit oude vestingstadje het best kunt proeven.

Het evenement vindt doorgaans eind september plaats, op vrijdag, zaterdag en zondag.

[wp_ad_camp_1]

center parcs banner

One thought to “Bredevoort”

Reacties zijn gesloten.