Nachtwacht

De Nachtwacht

De Nachtwacht is een meesterwerk van Rembrandt van Rijn. Dit schilderij is geschilderd tussen 1639 en 1642.

natuurhuisje met sauna banner

Er is ook een officiële naam voor dit kunstwerk: ‘De compagnie van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren’.
Dit werk werd besteld door een compagnie uit de Schuttersgilde als groepsportret. Rond 1795 werd het voor het eerst ‘De Nachtwacht’ genoemd. Volgens sommige kunstkenners is het werk eigenlijk mislukt.

De Nachtwacht is beroemd

Toch is de Nachtwacht het meest beroemde schilderij van Nederland.
Blijkbaar zijn er twee mannen verdwenen op het portret. Als je een groepsportret wilde, dan moest je een schilder laten langskomen die voor jou de ‘foto’ zou schilderen. Deze groep waren chique stadswachten.

In plaats van een gewoon groepsportret te maken, wilde Rembrandt iets meer spectaculairs schilderen. Hij maakte een heel groot spannend schilderij waarop van alles gebeurde. De schutters zelf waren eigenlijk teleurgesteld met het resultaat omdat ze een leuk groepsportret verwachtten. Ze waren zelfs onherkenbaar op het grote schilderij, ook omdat het zo donker geschilderd was.

landal huisjes met sauna banner

In 1715 verhuisde het schilderij naar het stadhuis, maar er was een probleem. Het paste niet tussen twee ramen waarna ze er niks beters op konden vinden dan langs alle kanten stukken van het schilderij te zagen zodat het wel zou passen. Hierdoor verdwenen de twee mannen dus van het doek.

Pas eeuwen later, in de 19e eeuw, werd het erkend als een kunstwerk, een meesterwerk zelfs! Mensen van over heel de wereld komen naar Nederland om dit kunstwerk te bewonderen.
De prijs van het schilderij weet men niet. Het heeft nog nooit te koop gestaan. Momenteel is het eigendom van de gemeente Amsterdam die het in bruikleen heeft gesteld aan het Rijksmuseum.

Wil je het Rijksmuseum bezoeken, dan kan dat dagelijks van 9 uur ’s morgens tot 5 uur ’s middags. Vaak zijn er ook speciale evenementen, zoals in het weekeinde en in de vakanties.

center parcs banner