Bronkhorst

Bronkhorst

Bronkhorst, één van de kleinere stadjes in Nederland, ligt aan de IJssel, in de tegenwoordig gelijknamige gemeente. Het Gelderse stadje is ooit ontstaan als een nederzetting van boeren, bij het kasteel Bronkhorst.

Topparken wellness banner

De Heren van Bronkhorst, waren belangrijke Adel in de middeleeuwen, wat niet heeft voorkomen dat er van het kasteel niet veel meer over is. Alleen de heuvel is bewaard gebleven, alsmede kleine overblijselen.

Maar het stadje is één grote historische bezienswaardigheid, waarbij alles is hersteld in grotendeels de originele staat, en je kunt hier dus spreken van een museumdorp, dat overigens erg geliefd is, getuige de grote groepen toeristen die hier vaak het gehele dorp in ogenschouw nemen.

In het stadje staan onder andere goed gerestaureerde stadsboerderijen, en ook de oude Hervormde kerk is, na een brand, geheel hersteld.

Bronkhorst is beschermd

Een gedeelte van het stadje is beschermd gezicht, en in het stadje zijn 38 verschillende rijskmonumenten. De belangrijkste daarvan is de Joodse Begraafplaats. En dat, terwijl Bronkhorst nooit meer dan een klein aantal huizen heeft gehad. Toch kreeg het stadje in 1482 stadsrechten.

Officieel is het dan ook de kleinste stad van Nederland, qua omvang dan.

landal huisjes met sauna banner

Andere kleine steden, zoals Eembrugge, St Anna ter Muiden en Staverden tellen namelijk minder inwoners.

Overigens is niet alleen het stadje op zich bezienswaardig. In een oude stadsboerderij is sind 1988 het Dickens Museum gevestigd. Je kunt het ook zien als een soort rariteitenwinkelje met theaterzaaltje, maar ontzettend leuk om hier rond te kijken, wat natuurlijk voor het gehele stadje van toepassing is.

Overigens over Dickens gesproken, in december kan je in het stadje naar het festival “Dickens In Bronkhorst”, dat ook absoluut aanbevolen is.

Rondom het stadje ligt een prachtig landschap, dat ook het ontdekken waard is. Hier doorheen lopen brede en smalle weggetjes en paden, en je kunt het oeroude landschap op verschillende vervoersmiddelen ontdekken, bijvoorbeeld op een ezel, scooter, snorfiets, fiets, paard, solex, en nog veel meer.

En je zult zien dat net als het stadje, het landschap ook na iedere bocht wat moois heeft te bieden.

[wp_ad_camp_1]

center parcs banner