Alkmaar

Alkmaar

De unieke stad Alkmaar
Alkmaar is een stad gelegen in de provincie Noord-Holland. Het centrum van Alkmaar is historisch te noemen. In het centrum zijn er net iets minder dan vierhonderd rijkmonumenten. Er zijn verschillende bezienswaardigheden en activiteiten te doen.

Topparken wellness banner

Je kunt ervoor kiezen om een dagje naar Alkmaar te gaan, maar ook als je meerdere dagen komt, zal je je zeker vermaken. Het is een fijne plek voor een “dichtbij huis vakantie“, ook al door de ideale ligging niet ver van de kust en bij Schoorl. Voor jong en oud is er van alles te doen. De schattige hofjes waar je lekker door heen kunt slenteren en kunt bekijken, de mooie winkels en de verschillende musea.

Ook staan er in Alkmaar verschillende mooie kerken die zeker een bezoekje waard zijn. Vergeet ook zeker je camera niet als je Alkmaar bezoekt.

landal huisjes met sauna banner

De kaasmarkt in Alkmaar

Naast alle bezienswaardigheden die Alkmaar biedt, komen de meeste toeristen eigenlijk maar voor één ding. Waar Alkmaar bij iedereen bekend om staat, is de kaasmarkt. Al vierhonderd jaar lang wordt deze kaasmarkt gehouden. Zo’n honderdduizend toeristen per jaar komen een kijkje nemen op deze markt. Vanaf april tot september wordt de kaasmarkt elke vrijdag gehouden. Als je een bezoekje wilt brengen aan deze markt, moet je naar het Waagplein gaan. Op deze markt, zie je verschillende mensen kaas dragen. De mensen die de kaas dragen hebben speciale kleding aan. Deze mensen worden de kaasdragers genoemd en je herkent ze aan hun witte kleding en een rieten hoofddeksel.

Hoe kom je bij de kaasmarkt
De kaasmarkt bevindt zich midden in het centrum van Alkmaar. De auto is een prima vervoersmiddel om mee te komen, alleen moet je de auto dan parkeren in één van de parkeergarages. Omdat de kaasmarkt op vrijdag is, raadt de stad het af om op die dag met de auto het centrum in te rijden. Dit in verband met de drukte. Parkeer daarom je auto buiten het centrum en ga dan te voet het centrum in. Overal geldt betaald parkeren, dus houdt hier rekening mee. Heb je geen zin om met de auto deze drukte op te zoeken, kom dan met het openbaar vervoer. Vanuit Amsterdam gaat er om het kwartier een trein in één keer naar Alkmaar.

Dit moet je gezien hebben
De kaasmarkt is een spektabel dat je eens in je leven gezien moet hebben. Het is heerlijk om naar te kijken en dit mee te maken. Een grote show recht voor je neus. Je zal er ook veel toeristen tegen komen, de uitleg wordt namelijk in verschillende talen gegeven. Zoals Spaans, Frans en Engels. De kazen worden op de kaasmarkt geproefd, gewogen en verhandeld. Heel erg leuk om dit een keer mee te maken, deze ervaring zal je niet snel meer vergeten. De markt is van tien uur tot half één.

center parcs banner