Skûtsjesilen

Skûtsjesilen

Skûtsjesilen is een echt Fries begrip. Hiermee worden de zeilwedstrijden met skûtsjes bedoeld. Deze zeilwedstrijden worden op de Friese Meren georganiseerd, bijvoorbeeld het Sneekermeer. Veel mensen die een vakantie Friese Meren hebben geboekt, gaan naar het Skûltjesilen kijken.

Topparken wellness banner

En dan voornamelijk de wedstrijden welke uitgeschreven zijn door de SKS en de IFKS.

De geschiedenis van Skûtsjesilen
Al sinds de 19e eeuw worden wedstrijden met skûtsjes georganiseerd. Er was er bijvoorbeeld een in 1820 in Sneek. Als de boeren geen vracht hadden werd er gezeild. Dit was een manier om alsnog geld te verdienen want er was een geldprijs aan gekoppeld. De kasteins schreven een wedstrijd uit. Dit gebeurde voornamelijk als er kermis in de stad was. Dan kon er na afloop een prijsuitreiking georganiseerd worden in het café. Vanaf de 2e helft van de 19e eeuw werd het wat professioneler aangepakt. Er warden toen verenigingen opgericht. Deze verenigingen waren er om de zeilwedstrijden te organiseren. Maar toen werd het voornamelijk een amateursport en warden er bijna geen skûtsjesilen voor geld georganiseerd. Dit kwam ook omdat schippers de tijd niet meer konden missen en daardoor waren er bijna geen deelnemers meer voor de zeilwedstrijden.

Het Skûtsjesilen

Uiteindelijk werd de vrachtvaart steeds meer gemotoriseerd. Dit was in de eerste helft van de twintigste eeuw. Dit was de rede dat het aantal skûtsjes ook steeds minder werd. In de Tweede Wereldoorlog kwam er een tekort aan brandstof en leefde het skûtsjesilen weer een beetje op. De schippers hadden meer werk. Er werd steeds meer gezeild en daardoor werd ook de SKS opgericht. Na de oorlog kwamen er steeds meer wedstrijdcommissies. Maar tegelijkertijd daalde het aantal skûtsjes. Het was voor de schippers niet meer mogelijk om de skûtsjes vaarende te houden. Dit was de rede dat er nieuwe verenigingen kwamen.

landal huisjes met sauna banner

Deze maakten het mogelijk voor particulieren om deel te nemen aan het skûtsjesilen. Dit was ook de tijd waarin de kampioenschappen ontstonden. Lodewijk Meeter heeft ervoor gezorgd dat de wedstrijden nog steeds ontstaan. In 1953 waren er te weinig deelnemers en zou het skûtsjesilen eigenlijk afgelast worden. Maar Meeter regelde toen genoeg deelnemers en boten.

Dit zorgde ervoor dat de wedstrijd gewoon door kon gaan. Meeter kocht ook als eerste een skûtsje speciaal voor deze wedstrijden. In de jaren 70 en 80 werd het voor particulieren steeds meer haalbaar om een skûtsje te bezitten. Zij hebben een eigen organisatie opgericht: IFKS. Deze organiseert ook kampioenschappen skûtsjesilen. Er doen jaarlijks 14 skûtjes mee aan de kampioenschappen. Tegenwoordig zijn het eigenlijk elk jaar dezelfde schepen welke meedoen aan deze kampioenschappen. Soms met een andere schipper. Als je een vakantiehuis met aanlegsteiger in Friesland zoekt, kijk dan op de website vakantie watersport.

[wp_ad_camp_1]

center parcs banner