De Friese Meren

De Friese Meren

De Friese Meren zijn beroemd en geliefd bij veel watersporters. Watervilla’s Friesland zijn gewild.
Zeg je Friese Meren dan denk je meteen aan gestaag voort dobberende zeilboten aan de horizon. Meren als het Sneekermeer, het Tjeukemeer of De Fluessen zijn de bekendste. Hier kan je een vakantiehuis met aanlegsteiger huren.
De Friese Meren hebben echter meer te bieden dan dobberende zeilboten. Niet alleen de watersporter zal een heerlijke vakantie hebben in het gebied. Ook als je van wandelen en fietsen houdt is dit een prima bestemming voor een vakantie in Nederland.

Topparken wellness banner

Watersportmogelijkheden op de Friese Meren

Je kunt in principe vanuit heel Nederland met je eigen boot naar Friesland varen om te genieten van de Friese Meren. Maar natuurlijk is het ook mogelijk om ter plaatse een boot te huren. Er zijn veel mogelijkheden.
Je kunt een motorboot of kano huren om de vele vaarten en kanalen te bevaren, maar als je van wat meer echte watersport houdt huur je natuurlijk een zeilboot om de meren op te gaan. In Friesland vind je verschillende verhuurbedrijven waar je boten kunt huren, variërend van eenvoudig te besturen sloepen tot zeilboten waar je toch wel wat ervaring voor moet hebben voordat je ermee weg vaart. Bij sommige zeilscholen kun je ook zeillessen volgen. In vrijwel iedere plaats die aan het water ligt, en dat zijn er veel in Friesland, zit wel een bootverhuurbedrijf. Je kunt ook bij de meeste watervakantieparken in Friesland een boot, zeilboot of sloep huren. Als je een watervilla huurt, krijg je er soms gratis het gebruik van een sloep bij.

Groot vakantiehuis huren aan Friese Meren

De meren in Friesland zijn ideaal voor een groeps zeilvakantie. Als een weekendje weg wilt met je vrienden en je bent met een groep tussen de 15 en 20 personen, kan je het beste een vakantiehuis 20 personen huren. Zo een groot vakantiehuis moet dan wel vlak aan het water liggen en een eigen aanlegsteiger hebben. Je kunt hier een vakantiehuis 20 personen aan een Fries Meer huren.

Wandelen en fietsen

Ben je niet zo’n waterrat en blijf je liever met beide benen op het droge dan zijn er nog genoeg andere mogelijkheden. Friesland is bij uitstek geschikt om wandelend of per fiets te verkennen.
Een mooie fietstocht langs de Friese Meren kun je plannen aan de hand van de bekende “knooppuntenroutes”, die via de genummerde borden langs de route zijn te volgen. Dit systeem is landelijk in Nederland ingevoerd. Je kunt op internet op veel websites je route vooraf uitstippelen. Een App downloaden kan natuurlijk ook.

Landelijke fietsroutes

Als je een knooppuntroute volgt kom je altijd weer terug op het vertrekpunt. Dan zijn er ook nog de zogenaamde Landelijke Fietsroutes, afgekort LF-routes, die zijn vaak wat langer en worden ook met borden langs de weg aangegeven. Je kunt aan de hand van het LF-netwerk ook een meerdaagse route plannen en onderweg een overnachting boeken in een knus hotelletje of een gezellige B&B.

landal huisjes met sauna banner

Ook voor prachtige wandelingen is dit gebied bij uitstek geschikt. Je kunt bij de plaatselijke VVV kaarten en omschrijvingen van VVV-wandelroutes kopen of zelf op pad gaan en op de bewegwijzering lopen.

Voor als het regent
Ook bij minder mooi weer is er rond de Friese Meren genoeg te doen. Friesland kent een aantal interessante musea die een bezoek zeker waard zijn. Zo is er het Puzzelmuseum in Joure of bezoek het dorp Terherne dat model stond voor de bekende boekenreeks De Kameleon, over de broers Hielke en Sietse Klinkhamer en hun snelle motorboot. Ook het Duikmuseum in Lemmer is zeker een bezoek waard, evenals het Nationaal Openbaar Vervoer Museum in het dorp Ouwsterhaule. Je boekt een vakantiehuis 20 personen niet alleen voor de watersport. Ook voor een wandelweekend of duikvakantie is er in Friesland volop mogelijk.

Shoppen in Friesland

Ook aan de liefhebbers van shoppen is gedacht, bezoek de gezellige winkeltjes in plaatsen als Sneek, Leeuwarden, Balk, Sloten, Bolsward of Joure. En als het dan toch nog droog wordt en de zon breekt door, dan kun je op een terrasje aan het water genieten van de sfeer en de passerende bootjes. De grote plaatsen Leeuwarden en Sneek bieden een uitgebreid scala aan winkelmogelijkheden. Je vindt er ook grote winkelketens van CA, Blokker, Hema en anderen.

[wp_ad_camp_1]

center parcs banner