Afsluitdijk

Afsluitdijk

De Afsluitdijk, de dijk die in het kader van een werkgelegenheidsproject, werd aangelegd in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Door de aanleg, en de Afsluitdijk behoort tot één van de belangrijkste zeeweringen in Nederland, hield de toenmalige Zuiderzee op te bestaan, en werd het IJsselmeer geboren.

Topparken wellness banner

Vandaag de dag is het IJsselmeer, en natuurlijk de randmeren langs de polders van Flevoland, een gebied waar zowel de beroepsvaart, als de vele hobby watersporters graag gebruik van maken. Vrij rustige wateren, ideaal voor de pleziervaart, terwijl vroeger de Zuiderzee toch vooral bekend stond om het slechte weer dat hier menig schip ten gronde joeg.

Natuurlijk werd de dijk niet alleen als werkgelegenheidsproject aangelegd, want het plan werd al vanaf 1886 door de toenmalige Zuiderzeevereniging onderzocht op onder andere haalbaarheid. Het heeft daarna nog bijna 45 jaar geduurd voordat de dijk klaar was.

De dijk is overigens ontworpen door ingenieur Lely. Het monument ter nagedachtenis van deze, voor Nederland zo belangrijke persoon, kan je overigens vinden op de dijk. Maar ter ere van Lely werd natuurlijk de stad in Flevoland ook naar hem genoemd, Lelystad. De Flevopolders waren namelijk nooit mogelijk geweest, als de Afsluitdijk nooit gebouwd was. Althans het was veel lastiger geweest.

De dijk is een indrukwekkend bouwwerk, met aan de ene kant de Noordzee, en aan de andere kant het IJsselmeer. Bijkomend voordeel is natuurlijk ook, dat je simpel van Noord-Holland naar Friesland kunt rijden, over de 32 kilometer lange Afsluitdijk, of andersom.

De noodzakelijke Afsluitdijk

Anders had je namelijk helemaal om het IJsselmeer moeten rijden, en was de 32 kilometer veranderd in vele honderden kilometers.

landal huisjes met sauna banner

De dijk is bovendien één van de plekken waar de Duitse aanvallers in het begin van de 2e oorlog, erg lang zijn tegen gehouden, toen de Nederlandse troepen vanaf Kornwerderzand de hele dijk in het schietveld hadden. Ook dat kan je gedeeltelijk nog zien op Kornwerderzand.

Een bouwwerk dat dus enorm belangrijk is geweest voor de ontwikkeling van Nederland, wat veel mensenlevens heeft gespaard, die anders door hoog water of stormen om het leven waren gekomen.

Daar waar de dijk werd gesloten, de bouw vorderde vanaf Noord-Holland en vanaf Friesland, kan je het Vlietermonument vinden. Een restaurant met een toren van 25 meter. Via de wenteltrap kom je boven, en kan je de grootsheid van de door Lely ontworpen Afsluitdijk bekijken.

Overigens, of je nu van Friesland over de dijk komt, of van Noord-Holland, het is een ideale manier om de andere provincie eens te bekijken. Bijvoorbeeld de wieringermeerpolder met de terp waar overlevenden na de onderwaterzetting door de Duitsers in 1945 lang hebben moeten volhouden.

[wp_ad_camp_1]

center parcs banner