Limburg

Limburg

Limburg – Buitenland in het binnenland
Ooit een gebied dat werd bewoond door Neanderthalers, later bezet door de Romeinen, en tweehonderd jaar geleden was het een regio dat lag in zowel Nederland als in België. De naam Limburg vindt zijn oorsprong in een kasteel dat deze naam droeg in een dorpje vlakbij het Belgische Luik. Tegenwoordig is de provincie Limburg één van de twaalf Nederlandse provincies, en het in het zuidoosten tegen de Duitse grens en in het zuiden en westen tegen de Belgische grens. Door de ligging heeft de provincie de bij veel mensen de naam dat het meer buitenland is dan binnenland.

Limburg biedt industrie en verborgen schatten

Limburg kent vele geheimen en verborgen schatten. Zo staat de provincie onder bekend om de mergel winning. In het Noorden werd in oude tijden veel turf gewonnen en in het midden boden de kolenmijnen veel werk aan de bewoners van de langgerekte provincie. De hoofdstad van de provincie is Maastricht en ligt in het uiterste zuiden, niet ver van de Belgische grens. Maastricht ligt aan de Maas, dezelfde rivier die zo belangrijk is voor de Rotterdamse haven, helemaal aan de andere kant van het land.

Valkenburg aan de Geul
Als je rondloopt in één van de vele steden of dorpjes in Limburg dan valt je op dat het dialect zeer sterk en bijzonder is. De Limburgers zelf zien hun dialect echter als taal, en in 1997 is het Limburgs dan ook officieel erkend al Streektaal. Voor een vakantie dalen veel Nederlanders graag af naar het zuiden van Limburg omdat daar het landschap opvallend veranderd, met plotseling opkomende heuvels. De meest bekend plaats waar naartoe wordt afgereisd is Valkenburg aan de Geul. Dit dorp had in hoogtijdagen in de jaren tachtig het meest aantal toeristen per jaar in de gehele provincie.

Bourgondisch leven
Valkenburg is vandaag de dag nog altijd zeer populair. Dat komt onder meer door de vele grotten die de omgeving rijk is. In het centrum van het dorp, en daarbuiten, zijn veel grotten te bezichtigen. Veder kun je in de omgeving kastelen bezichtigen, of gewoon genieten van de prachtige, natuur en het rustige leven, weg van de hectiek van het drukke westen. En als je in Limburg aankomt moet je zeker eens de beroemde Limburgse vlaai proberen. Zet dat dieet maar even uit je hoofd want Limburgers houden van een Bourgondisch leven.

Advertentie